Schildertherapie is een individuele therapie. De therapie richt zich op iedereen, jong en oud, die geconfronteerd wordt met een ziekte, maar ook op mensen die niet goed in hun vel zitten en bijvoorbeeld vastlopen in hun werk of leven. Kortom, schildertherapie is voor iedereen waarbij het evenwicht in het welbevinden is verstoord en er gezondheidsklachten ontstaan. Dit kan zich uiten in lichamelijke en/of psychische ziektebeelden.
Lichamelijke ziektebeelden
Bij lichamelijke ziektebeelden kun je denken aan problemen met de spijsvertering, alle soorten kanker, hartstoornissen, burn-out, schildklierafwijkingen, obesitas, migraine, suikerziekte, MS, hernia, niet-aangeboren hersenletsel, posttraumatische dystrofie, ME, reuma, fybromyalgie, Long COVID en vermoeidheid.
Psychische ziektebeelden
Bij psychische ziektebeelden kun je denken aan eenzaamheid, depressie, angst, een bipolaire stoornis, hooggevoeligheid, ADHD en ADD.
Problemen in het ontwikkelingsproces van kinderen
Ook kinderen kunnen problemen ondervinden in hun ontwikkeling, waarbij er ook sprake is van een zekere verstoring van het evenwicht in het welbevinden. Hierbij kun je denken aan concentratieproblemen, dyslexie (leerstoornis die betrekking heeft op het lezen en de spelling), dyscalculie (leerstoornis die betrekking heeft op het rekenen en het ruimtelijk inzicht), gepest worden, leven met een beperking of langdurige ziekte.